Vijf stappen bij het invullen van de moderne werkplek

Een moderne invulling van de werkplek biedt organisaties en medewerkers veel voordeel. Enkele voorbeelden zijn het stimuleren van mobiel werken en het verhogen van de productiviteit. Een voorwaarde is wel dat de werkplek vanuit de juiste gedachte wordt ingevuld. Het is daarbij verstandig rekening te houden met een aantal aandachtspunten.

Welke dienstverlening heb ik nodig?

Moderne werkplekken worden doorgaans via een provider afgenomen. Naast levering zijn zaken als onderhoud, beveiliging en configuratie onderdeel van het dienstenportfolio. De diensten kunnen echter per provider verschillen. Ga daarom na waar jij en je collega’s precies behoefte aan hebben, en pas de keuze voor de provider daarop aan.

Welke devices en apps zijn het meest geschikt?

De invulling van de moderne werkplek kan voor iedere organisatie anders zijn. Ondersteun je mobiel werken, dan doe je er goed aan te kiezen voor mobiele devices en apps. Werk je vooral vanaf vaste plekken, dan kun je ook kijken naar thin clients en vaste pc’s. Het is sowieso goed je medewerkers te betrekken bij het keuzeproces. Hun wensen en eisen spelen een belangrijke rol in het keuzeproces en leiden uiteindelijk tot een zo hoog mogelijke productiviteit.

Wil ik dat medewerkers eigen devices gebruiken?

Privédevices vinden vaak hun weg naar de werkvloer. In veel gevallen komt dat omdat medewerkers deze fijner vinden werken dan zakelijke devices. Het gebruik van eigen hardware is ook niet per se iets slechts. Door goede afspraken te maken rondom gebruik en de juiste beveiligingsmaatregelen te treffen kan er vaak prima met deze devices gewerkt worden.

Hoe regel ik security in?

Deze vraag komt vaak terug bij organisaties die willen overstappen naar mobiel werken. De beveiliging van de mobiele werkplek vergt een andere kijk dan die van vaste werkplekken. Dat komt omdat mobiel werken meer risico’s met zich meebrengt, zoals diefstal, verlies en besmetting met malware via onbeveiligde wifi-netwerken. Het beveiligen van mobiele werkplekken met mobile device management-oplossingen is dan ook erg aan te raden.

Welke invloed heeft de moderne werkplek op mijn IT-afdeling?

Het afnemen van werkplekken via een provider neemt veel taken weg bij je IT-afdeling. Zij hoeven zich niet meer bezig te houden met tijdsintensief beheer, onderhoud en beveiliging. De IT-afdeling kan zich daardoor bezighouden met andere, wellicht meer strategische taken.

Interessante artikelen

Met deze tools werk je nog makkelijker samen

Effectief samenwerken is belangrijk voor het behalen van zakelijk succes. En dat kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. Het mooie is dat je daarvoor niet …

Read More →

Vijf aandachtspunten voor de ideale flexwerkplek

Dat mobiel werken vrijwel alleen maar voordelen oplevert is je vast wel bekend. De juiste werkplek is echter een belangrijke voorwaarde voor je productiviteit. Door …

Read More →