Vijf valkuilen bij mobiel werken en hoe je ze oplost

Mobiel werken wordt vaak beschouwd als de ultieme en meest voordelige manier om je werkdag in te vullen. Dat is het ook, maar dat betekent niet dat er geen obstakels zijn. Er zijn wel degelijk een aantal zaken die van mobiel werken een minder groot succes kunnen maken dan je had gehoopt. Vrees niet, ze zijn eenvoudig op te lossen. Vijf valkuilen en hoe je hiermee omgaat.

Net even de verkeerde devices

Mobiel werken is geen kwestie van het lukraak uitdelen van mobiele devices. Toch gebeurt dat nog steeds maar al te vaak. Daardoor werken medewerkers vaak met devices die helemaal niet bij hun wensen en taken passen. De kansen van digitalisering worden zo amper benut, en het gaat ten koste van de productiviteit. Mobiel werken is echter het meest effectief als medewerkers beschikken over een device dat bij hen past. Door medewerkers te betrekken bij het keuzeproces kun je snel betere keuzes maken en optimaliseer je eenvoudig hun productiviteit.

Brakke verbindingen met het bedrijfsnetwerk

Mobiel werken betekent vaak dat er meer devices verbonden zijn met het bedrijfsnetwerk. Er ontstaat meer data, en die moet natuurlijk wel op een efficiënte manier worden verwerkt. Dat betekent dat je netwerk daar wel op moet zijn voorbereid. Wil je beginnen met mobiel werken? Dan is het erg verstandig specialistisch advies in te winnen over waar je netwerk aan moet voldoen. Zo kom jij straks niet voor vervelende verrassingen te staan.

Ergonomisch onverantwoorde werkplekken

Dit probleem zal voor vele mobiele medewerkers herkenbaar zijn; je thuiswerkplek is eigenlijk helemaal niet zo comfortabel en ergonomisch ingericht als op kantoor. Net niet genoeg ruimte, een bureaustoel die niet in hoogte kan worden versteld… Het zijn zaken waardoor je niet lekker werkt en die een extra fysieke belasting kunnen opleveren. Richt daarom je werkplek ergonomisch verantwoord in, of werk op een flexplekwerk waar je wel comfortabel kunt werken.

Neiging tot overwerken

De negen-tot-vijf-werkdag komt bij mobiel werken doorgaans te vervallen. Veel medewerkers hebben daarbij echter het idee dat zij altijd bereikbaar moeten zijn. Af en toe overwerken is natuurlijk niet heel erg, maar maak het niet te bont. Door grip te houden op je uren voorkom je burn-outs en blijf je altijd productief. Je leeft tenslotte niet om te werken.

Weinig echt contact met je collega’s

Het kan algauw gebeuren dat je je collega’s minder ziet als je veel buiten kantoor werkt. Natuurlijk ‒ je belt, mailt of chat vaak met ze, maar dat is toch anders. Het is daarom slim om af en toe eens bij elkaar te komen om te brainstormen of even bij te praten. Daarmee voorkom je eenzaamheid en blijft de binding met de organisatie behouden. Dat klinkt misschien wat dramatisch, maar toch mag je dit niet onderschatten.

Interessante artikelen

Zo bepaal je welke cloudvorm past bij je organisatie

Wist je dat je zakelijk de keuze hebt uit verschillende clouddvarianten? Zo kun je je data en apps volledig lokaal opslaan, volledig extern en zelfs …

Read More →

De moderne werkplek laat je collega’s slimmer werken

Door te kiezen voor de moderne werkplek kun je als organisatie al snel een mooie efficiëntieslag behalen; dit type werkplekken is flexibel af te nemen, …

Read More →